Meer info voor dansdocenten

De Alliantie Dans Veilig zet zich in voor een positieve en veilige dansomgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen en genieten van dans. Als docent speel je een cruciale rol in het waarborgen van deze omgeving. Op deze pagina vind je nuttige informatie, hulpmiddelen en ondersteuning die specifiek zijn gericht op jouw rol als dansdocent.
Veiligdans5227

Beroepsvereniging en (vak)bonden

Voor dansdocenten kunnen vakbonden en brancheorganisaties waardevol zijn. Ze bieden steun bij vragen over arbeidsvoorwaarden, sociale veiligheid en professionele ontwikkeling. Daarnaast behartigen ze je belangen, geven advies en zorgen voor collectieve voordelen, zodat je sterker staat in je werk als dansdocent. 

  • Dansbelang ondersteunt dansdocenten door hun belangen te behartigen praktische ondersteuning te bieden. De organisatie zorgt voor overleg met overheden, deelt relevante informatie en adviezen en biedt collectieve voordelen voor leden. Zo streeft Dansbelang ernaar om de kwaliteit en professionaliteit binnen de danseducatie te bevorderen en docenten sterker te positioneren in de sector.  
  • Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten (SSVP) ondersteunt organisaties in de danssector bij het bevorderen van sociale veiligheid. Ze bieden trainingen, intervisies en advies op maat over het omgaan met ongewenst gedrag en het opzetten van een veiligheidsbeleid. Daarnaast stelt SSVP hulpmiddelen beschikbaar, zoals protocollen en toegang tot gespecialiseerde vertrouwenspersonen, zodat organisaties concrete stappen kunnen zetten om een veilige werkvloer te creëren. 
  • Binnen de danssport zijn er een aantal organisaties die de belangen van dansleraren en dansdocenten behartigen. Zij stimuleren danseducatie en ondersteunen de professionele ontwikkeling van dansdocenten via vergaderingen, congressen, cursussen en publicaties:

Fysieke ondersteuning

Als dansdocent is het belangrijk om te weten welke fysieke ondersteuning er beschikbaar is, zowel voor jezelf als voor je leerlingen. Dit helpt om blessures te voorkomen en het welzijn van iedereen te waarborgen. Door de juiste zorgverleners, zoals fysiotherapeuten of andere gespecialiseerde professionals, te weten te vinden, kun je snel de nodige ondersteuning bieden wanneer dat nodig is.

  • Dans Medisch Zorgnetwerk richt zich op de gezondheid van dansers door deskundige ondersteuning en advies te bieden op het gebied van dansblessures en preventie. Dit stelt jou als docent in staat om je leerlingen adequaat door te verwijzen. 
  • De Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziek Geneeskunde (NVDMG) richt zich op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van aandoeningen bij dansers en musici. Ze doen ook wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoeningen en naar hoe dansers en musici gezond blijven.  Op hun zorgkaart staan zorgaanbieders die gespecialiseerd zijn in de danssector en die begrijpen wat dansers nodig hebben. Zo kun je gemakkelijk de juiste hulp vinden die past bij jouw situatie als danser.  
  • Sportzorg.nl richt zich op het voorkomen, behandelen en revalideren van blessures en aandoeningen bij sporters, inclusief dansers. Via hun platform kunnen dansers zorgaanbieders vinden die gespecialiseerd zijn in sport en dans gerelateerde klachten. Zij bieden ook een bibliotheek met relevantie informatie, zoals over presteren tijdens de menstruatie. 

 

Mentale ondersteuning

Als dansdocent is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden voor mentale ondersteuning, zowel voor jezelf als voor je leerlingen. Dit helpt om stress te verminderen, psychische uitdagingen aan te pakken en een gezonde werk- en leeromgeving te behouden. Wanneer je mentale ondersteuning nodig hebt, kun je doorverwezen worden naar de juiste hulpverleners zoals psychologen of therapeuten die gespecialiseerd zijn in de danssector. 

  • ARQ IVP biedt psychologische hulp voor het verwerken van stressvolle situaties, grensoverschrijdend gedrag, bedreigingen of ernstige incidenten binnen de dansomgeving. Ze hebben een landelijk netwerk van 45 therapeuten die bekend zijn met de context van de danssector. Dankzij korte wachttijden kun je snel de juiste ondersteuning krijgen bij het omgaan met moeilijke ervaringen in de danswereld. Wil je hier meer over weten, bel dan met Rianne Peterson 06-57592974. 
  • Traumanet biedt betrouwbare informatie, artikelen en handige tips rondom trauma. Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, met trauma te maken heeft. 
  • MIND Hulplijn biedt gratis en anonieme hulp bij psychische klachten, zoals stress, angst, depressie of andere problemen die invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid. Via chat, e-mail of telefoon kun je in gesprek met professionele hulpverleners die met je meedenken en je ondersteunen. Ook voor dansers kan MIND een eerste stap zijn bij het verwerken van moeilijke ervaringen of mentale belasting. Ze bieden een luisterend oor en verwijzen je, als dat nodig is, door naar de juiste hulp.  

Eetstoornissen

Het streven naar perfectie in de danswereld kan eetstoornissen veroorzaken. Dit heeft een grote impact op de dansers en hun omgeving. Daarom verwijzen we naar hulp op dit thema, zodat zij de juiste zorg kunnen vinden en werken aan herstel. 

  • Eetstoornissen Netwerk Nederland helpt mensen met een eetstoornis en hun omgeving door informatie en steun te geven. Ze hebben een handige kaart waarop je alle zorgaanbieders in Nederland kunt vinden die hulp bieden bij eetstoornissen. Zo kun je snel zien waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor ondersteuning. 
  • K-EET is er voor jongeren, jongvolwassenen en hun omgeving die te maken hebben met een eetstoornis. Ze bieden informatie, ondersteuning en hulp om een eetstoornis zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken. K-EET werkt samen met verschillende zorgverleners in Nederland, zodat je snel de juiste begeleiding kunt vinden.  
  • Kiem biedt ondersteuning en begeleiding voor mensen die worstelen met een eetstoornis. Hun programma richt zich op herstel door middel van professionele hulp, persoonlijke aandacht en een veilige omgeving. Kiem werkt samen met ervaren zorgverleners en biedt praktische handvatten om sterker uit een eetstoornis te komen.   
  • De Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) richt zich op het verbeteren van de zorg en preventie rondom eetstoornissen. Ze bieden informatie en begeleiding voor mensen met een eetstoornis, en ondersteunen professionals met kennis en hulpmiddelen. De NAE helpt ook bij het vinden van passende zorg via hun netwerk van gespecialiseerde zorgaanbieders.  

Arbeidsvoorwaarden

Het is belangrijk dat dansdocenten hun rechten kennen om eerlijk en veilig te werken. Er zijn CAO’s, zoals de CAO Sport, Toneel en Dans, en Kunsteducatie, met afspraken over salaris, werktijden en veiligheid. Een vakbond of beroepsvereniging kan je op weg helpen in deze rechten en zij weten wat je van je werkgever kunt verwachten op het gebied van arbeidsvoorwaarden, een veilige werkplek en werkdruk.  

  • Als je in dienst bent bij een werkgever kan het zijn dat je een onder een CAO valt. Een CAO biedt afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals beloning, arbeidsomstandigheden en werkuren. Binnen de danssector zijn er een aantal CAO’s die van toepassing kunnen zijn. 
  • Vanuit de zorgplicht zijn werkgevers verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor hun werknemers, inclusief het nemen van passende maatregelen om risico’s te minimaliseren en het welzijn van hun personeel te waarborgen. 
  •  
  • Arbopodium biedt richtlijnen om psychosociale arbeidsbelasting in de podiumkunsten te verminderen, met focus op werkdruk en ongewenste omgangsvormen.  

Juridische ondersteuning

Als dansdocent is het belangrijk om je rechten en plichten goed te kennen en juridische ondersteuning te kunnen vinden wanneer dat nodig is. Denk hierbij aan vragen over contracten, arbeidsvoorwaarden of situaties zoals conflicten of onveilige werkomstandigheden. Met goede juridische hulp sta je sterker en kun je je werk als dansdocent veilig en professioneel uitvoeren. 

  • Je kunt een beroep doen op je eigen rechtsbijstand indien je hier een verzekering voor hebt afgesloten 
  • Juridisch Loket biedt gratis juridisch basis advies aan iedereen en helpt met algemene juridische vragen en doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.   

Advies - en vertrouwenspunt​

Heb je te maken met grensoverschrijdend gedrag, ben je getuige of heb je een vermoeden van ongepast gedrag zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of misbruik? Praat erover. Hulp is beschikbaar. Klik op een van de onderstaande infographics om de specifieke stappen en contactpunten te vinden die voor jou van toepassing zijn.

Kennisbank

In de kennisbank zijn relevante tools, trainingen en bronnen te vinden die jou helpen binnen je werk als dansdocent. Je kunt hier informatie vinden over werkomstandigheden, welzijn, speaking up, consent en intimiteit, diversiteit en inclusie en meer.