Meer info voor organisaties

Als organisatie in de danssector is het belangrijk om sociale veiligheid goed op orde te hebben. Dit zorgt niet alleen voor een prettige en veilige omgeving, maar straalt ook professionaliteit uit en versterkt het vertrouwen van dansers, ouders en medewerkers in jouw organisatie. Op deze pagina vind je informatie over preventie, zoals handreikingen, brancheorganisaties, vertrouwenspersonen, rechten en plichten, en een uitgebreide kennisbank.
IMG_9039-Enhanced-NR

Brancheorganisaties en beroepsverenigingen

Een branchevereniging vertegenwoordigt bedrijven binnen de danssector. Het doel is om de belangen van deze bedrijven te behartigen en hen te ondersteunen met advies, informatie en collectieve voordelen. 

  • Dansondernemers Nederland ondersteunt dansscholen en zzp’ers in de danssector op zakelijk gebied. Ze streven naar een sterkere, professionelere sector door praktische hulp, een netwerk en belangenbehartiging te bieden. Hiermee helpen ze dansondernemers succesvol en duurzaam te werken.

  • NAPK (Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten) ondersteunt dansgezelschappen en andere podiumkunstorganisaties bij het waarborgen van sociale veiligheid. Ze bieden praktische tools zoals het beleidskader Veilig de vloer op, dat helpt bij het opstellen van beleid tegen grensoverschrijdend gedrag. Hiermee kunnen organisaties een veilige en respectvolle werkomgeving creëren waarin iedereen optimaal kan presteren.

  • Dansbelang zet zich in voor de belangen van dansers, dansdocenten en dansondernemers. Ze streven naar een sterkere danssector door belangenbehartiging, netwerkvorming en kennisdeling. Daarnaast bieden ze ondersteuning en advies bij vraagstukken rondom professionalisering en sociale veiligheid in de danswereld.

  • Cultuurconnectie ondersteunt organisaties in de cultuureducatie met advies, scholing en belangenbehartiging. Ze helpen bij thema’s zoals sociale veiligheid, arbeidsvoorwaarden en professionalisering. Met praktische handreikingen en een sterk netwerk werken ze aan een gezonde en veilige cultuursector. 

  •  
  •  

Danssport organisaties

Danssportorganisaties ondersteunen dansscholen door wedstrijden en competities te organiseren en richtlijnen te bieden voor kwaliteit en professionaliteit in danssport. Ze helpen met educatie, promotie en het waarborgen van een veilige en gezonde dansomgeving, zodat dansers en docenten optimaal kunnen presteren. 

  • NBL (Nederlandse Breaking League) organiseert breakdancewedstrijden en -evenementen en zet zich in voor het structureren van de Nederlandse Breaking scene, het cultiveren en verspreiden van inzicht in aanverwante zaken en het meegeven van de normen en waarden van de hiphopcultuur aan de jongere generatie. 
  • DDS (Dutch Dance Sports) bevordert de danssport in Nederland door competities, trainingen en evenementen te organiseren en daarbij de kwaliteit en toegankelijkheid van danssport te waarborgen. Voor informatie over Sociale Veiligheid binnen DDS klik hier of neem contact op met de vertrouwenscontactpersoon. 
  • Dutch Gymnastics- KNGU is de overkoepelende sportbond voor gymnastiek, turnen, trampoline, freerunning en andere gymsporten in Nederland, die zich richt op het bevorderen van deelname, ontwikkeling en kwaliteit in de gymsportsector. Voor informatie over een veilig sportklimaat binnen de KNGU klik hier of neem contact op met de Vertrouwenscontactpersoon. 

Preventie - kennis en handreikingen

Sociale veiligheid is belangrijk voor een fijne en respectvolle dansomgeving. Organisaties zoals Dans Veilig, NAPK en Cultuur Connectie helpen hierbij met handige tools zoals stappenplannen en handreikingen. Zo kun je als organisatie uit de danssector actief aan de slag met dit belangrijke thema. 

  • Dansscholen: Dans Veilig heeft een handreiking voor dansscholen opgesteld waarin praktische stappen staan die jij als dansschool kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw dansschool sociaal veilig is. Hierbij is er aandacht voor je medewerkers, de locatie, je leden en communicatie.  
  • NAPK heeft het beleidskader Veilig de vloer op uitgebracht om sociaal veiligheidsbeleid te ondersteunen. Het document helpt bij het creëren van een veilige werkvloer waarin kunstenaars grenzen kunnen verleggen zonder risico op machtsmisbruik.  
  • Cultuurconnectie ondersteunt als brancheorganisatie haar leden met tools en andere handreikingen op het gebied van sociale veiligheid.
  • Arbopodium biedt richtlijnen om psycho-sociale arbeidsbelasting in de podiumkunsten te verminderen, met focus op werkdruk en ongewenste omgangsvormen. 
  • Mores helpt organisaties in de danssector met het bevorderen van een veilige en respectvolle werkomgeving. Ze bieden begeleiding en advies over sociale  veiligheid, zoals het implementeren van beleid, het trainen van personeel en het opzetten van vertrouwenspersonen. Mores helpt organisaties om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en een gezonde cultuur te waarborgen. 
  • CVSN (Centrum Veilige Sport Nederland) biedt maatwerkprogramma’s voor verenigingen en gemeenten om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en preventie te bevorderen. Ze bieden sessies over sociale veiligheid en vertrouwenswerk, zowel fysiek als online, met experts en samenwerking met de Academie voor Sportkader. 
  • NOC*NSF ondersteunt aangesloten sportorganisaties bij het waarborgen van een veilige sportomgeving door richtlijnen zoals gedragscodes, vertrouwenspersonen en de regeling Gratis VOG aan te bieden. 

Vertrouwenspersoon

Organisaties worden aangeraden een vertrouwenspersoon aan te stellen, die medewerkers en dansers kan ondersteunen bij meldingen van ongepast gedrag. Dit kan een interne of externe vertrouwenspersoon zijn. 

  • Dans Veilig biedt een overzicht van externe vertrouwenspersonen. In dit overzicht kun je externe vertrouwenspersonen vinden die kennis hebben van de danssector. Als organisatie kun je deze personen benaderen en zelf afspraken maken over de inzet van deze vertrouwenspersoon.  
  • Mores biedt organisaties en melders een vangnet van vertrouwenspersonen. Mocht je binnen je eigen organisatie (nog) geen vertrouwenspersoon hebben of beroep willen doen op een extern vertrouwenspersoon dan kun je hier terecht.

Wetgeving en plichten

Als werkgever in de danssector heb je te maken met wetgeving en verplichtingen op het gebied van sociale veiligheid. Je bent verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, zowel voor medewerkers als dansers. 

  • Zorgplicht werkgever Werkgevers zijn verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor hun werknemers, inclusief het nemen van passende maatregelen om risico’s te minimaliseren en het welzijn van hun personeel te waarborgen.
  • De Arbowet verplicht dansondernemers om een veilige werkomgeving te bieden, zowel voor werknemers als zzp’ers. Dit omvat het aanpakken van risico’s zoals blessures en grensoverschrijdend gedrag via een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Ook zzp’ers vallen hier deels onder in een gezamenlijke werkomgeving. Meer informatie is te vinden in het Arboportaal. 
  • RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie): is wettelijk verplicht voor alle werkgevers, ook voor dansscholen. Hiermee breng je risico’s in kaart, zoals onveilige situaties of grensoverschrijdend gedrag, en werk je aan oplossingen. Dit helpt ongelukken en problemen te voorkomen, terwijl je vertrouwen creëert bij leden en medewerkers. Bovendien laat je zien dat je voldoet aan de wet en alles goed geregeld hebt. 
IMG_0130

Advies- en vertrouwenspunt

Organisaties in de danssector kunnen te maken krijgen met meldingen van grensoverschrijdend gedrag of beschuldigingen aan werknemers. Klik op onderstaande infographic om te zien waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning. 

Kennisbank

In de kennisbank zijn relevante tools, trainingen en bronnen te vinden die helpen om sociale veilgheid binnen jouw organisatie te borgen. Je kunt hier handreikingen en protocollen vinden maar ook informatie over werkomstandigheden, welzijn, speaking up, consent en intimiteit, diversiteit en inclusie en meer.