Weet waar je terecht kunt bij ongewenst gedrag
Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag in de danswereld is een steeds urgenter thema. Hoe zorg je als organisatie voor een veilige dansomgeving? Preventie vraagt om verschillende maatregelen, afgestemd op de risico’s binnen jouw dansschool of gezelschap. Zelfs met goede preventiemaatregelen kan het gebeuren dat iemand ongewenst gedrag ervaart. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe en waar ze een melding kunnen maken, met de zekerheid dat dit serieus en zorgvuldig wordt opgepakt.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol binnen een organisatie door bij te dragen aan een veilige en respectvolle omgeving. De vertrouwenspersoon is er voor zowel individuele melders als de organisatie als geheel.
Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke eerste stap zijn om je verhaal te delen en hulp te krijgen. Voor melders biedt de vertrouwenspersoon een luisterend oor, advies en ondersteuning bij ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie, discriminatie, pestgedrag of agressie. De vertrouwenspersoon denkt mee over mogelijke oplossingen en staat naast de melder bij eventuele vervolgstappen. Hierin zal de melder altijd zelf de regie houden.
Het gesprek is vertrouwelijk, en de vertrouwenspersoon zal geen informatie delen zonder toestemming, tenzij er sprake is van een ernstig misdrijf.
Daarnaast ondersteunt de vertrouwenspersoon de organisatie door voorlichting te geven over sociale veiligheid, het management te adviseren over preventieve maatregelen en bij te dragen aan het opstellen van beleid rondom ongewenst gedrag. Door deze dubbele rol helpt de vertrouwenspersoon zowel bij het vroegtijdig signaleren van problemen als bij het creëren van een open en veilige werksfeer.
![IMG_9945 kopie IMG_9945 kopie](https://dansveilig.nl/wp-content/uploads/elementor/thumbs/IMG_9945-kopie-qj29g063tvcroxf7wbcou4zaq6q0otwdztry7n83tc.jpg)
Waar moet je op letten bij het kiezen van een externe vertrouwenspersoon?
Kwalificaties, certificering en expertise
- Controleer of de vertrouwenspersoon gecertificeerd is, bijvoorbeeld via de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).
- Controleer of de vertrouwenspersoon relevante training of na-scholing heeft gevolgd in conflictbemiddeling, grensoverschrijdend gedrag en integriteit.
- Ervaring binnen de danssector is een pré. Bepaal voor jouw organisatie of je op zoek bent naar een vertrouwenspersoon met ervaring in de danssport, culturele sector, specifiek dans of podiumkunsten.
- De vertrouwenspersoon heeft kennis van de (sociale) dynamieken van jouw deel van de danssector.
![](https://dansveilig.nl/wp-content/uploads/2025/01/Certificering-278x300.png)
![](https://dansveilig.nl/wp-content/uploads/2025/01/Gebroken-ketting-2-294x300.png)
Onafhankelijkheid en professionele vaardigheden
- Geen banden met de organisatie die belangenverstrengeling kunnen veroorzaken.
- Volledig objectieve rol en geen eerdere betrokkenheid bij de organisatie.
- Duidelijk en empathisch in de communicatie.
- Beschikbaar voor zowel mondelinge als schriftelijke rapportage.
Vertrouwenspersonen in de danssector
Op deze pagina vind je een overzicht van geaccrediteerde vertrouwenspersonen met kennis van (een deel van) de danssector.
Organisaties kunnen zelf afspraken maken met een vertrouwenspersoon over de samenwerking; Dans Veilig speelt hierin geen bemiddelende rol.
Ben jij zelf een vertrouwenspersoon met ervaring in de danssector, of ken je iemand die dat is?
Laat het ons dan weten via dit formulier. Dan vermelden we je in het overzicht.
Stappenplan
Wil je een (externe) vertrouwenspersoon aanstellen voor jouw organisatie? Onderstaand stappenplan helpt je om goed voorbereid te zijn. Het geeft inzicht in waar je rekening mee moet houden tijdens het selectieproces én na het aanstellen van een vertrouwenspersoon.