Dansscholen

Als dansschoolhouder wil je dat jouw locatie een veilige en respectvolle plek is voor iedereen. Een plek waar ongewenst gedrag, pesten, schelden of iemand buitensluiten niet thuishoort. Dit vraagt om een helder beleid en concrete acties die medewerkers, leden en de locatie zelf omvatten. Sociale veiligheid begint bij bewustwording en het stellen van duidelijke normen: Hoe gaan we met elkaar om?
IMG_8319

Handreiking

Sociale veiligheid begint bij bewustwording en het stellen van duidelijke normen:Hoe gaan we met elkaar om? Dans Veilig heeft een handreiking ontwikkeld waarin informatie, kennis en tools worden geboden om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en handvatten te geven hoe je kunt reageren bij een signaal of melding van grensoverschrijdend gedrag. Deze handreiking biedt uitgebreide informatie over de punten die benoemd worden op deze pagina. De handreiking is hieronder te downloaden. Een hardcopy exemplaar is aan te vragen door contact op te nemen. 

Medewerkers

Als dansschoolhouder waarborg je sociale veiligheid door medewerkers zorgvuldig te screenen, duidelijke gedragsregels te hanteren en scholing en een vertrouwensstructuur te bieden, zodat iedereen in een veilige omgeving kan werken en dansen. 

  • Screening en Aanname
    Om een veilige dansschool te hebben, moeten alle medewerkers, vrijwilligers en stagiairs een 
    Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Dit laat zien dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen. Check of iemand de juiste kwalificaties heeft en doe een referentiecheck om te controleren of iemand geschikt is.  
  • Gedragsregels
    Duidelijke gedragsregels zorgen voor duidelijkheid en een fijne en veilige sfeer in de dansschool. Schrijf samen met je team regels op over hoe je met elkaar omgaat. Controleer regelmatig of de regels nog goed werken. Bekijk hier hoe je met elkaar gedragsregels op kunt stellen.  
  • Training en Scholing
    Medewerkers leren in een training hoe ze veilig werken en hoe ze grensoverschrijdend gedrag herkennen. Zorg dat iedereen deze training volgt en bied regelmatig extra scholing aan. Kijk voor een cursusaanbod in het actuele scholingsaanbod en de agenda op de website van Dans Veilig, bij POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders), je brancheorganisatie of bond. 
  • Feedback
    Plan periodieke feedback momenten in met je medewerkers waarin je met elkaar de ontwikkel punten en wensen van de medewerker bespreekt. Deze gesprekken bieden medewerkers ook de ruimte om de organisatie feedback te geven zodat signalen vroegtijdig opgepakt kunnen worden en zij ook vanuit hun ervaring bij kunnen dragen aan het vergroten van de sociale veiligheid.   
  • Meldprocedure
    Het is belangrijk dat iedereen weet hoe je problemen meldt, zoals ongewenst gedrag of onveilige situaties. Maak een duidelijke meldprocedure en zorg dat medewerkers en leerlingen deze kennen. Zorg daarnaast dat je medewerkers op de hoogte zijn van het stappenplan omgaan met meldingen. 
  • Vertrouwenspersoon
    Een vertrouwenspersoon is iemand bij wie medewerkers en leerlingen terechtkunnen met vragen of zorgen. Ook kleine dansscholen kunnen een vertrouwenspersoon aanstellen, intern of extern. Lees hier meer over het aanstellen van een vertrouwenspersoon.   
  • Klachtenregeling
    Naast een meldprocedure is het aan te raden om een heldere procedure te ontwikkelen om klachten van medewerkers en leden te registreren en af te handelen. Omdat het opstellen van een goed uitvoerbare klachtenprocedure nauw let is ons advies om hier extern advies voor in te winnen. Voor een dergelijk advies kun je vaak bij je branchevereniging terecht. Kleine dansscholen kunnen zich ook aansluiten bij een brancheorganisatie of een externe klachtencommissie.  

Leden

Als dansschoolhouder zorg je voor en met je leden voor een veilige en fijne dansomgeving. Dit doe je metduidelijke regels, eenvertrouwenspersoonen aandacht voorhet welzijnvan je leden. Dit helpt problemen zoals grensoverschrijdend gedrag en misverstanden te voorkomen. Het draagt bij aan meer vertrouwen, een goede sfeer en een sterke reputatie van je dansschool. 

  • Gedragsregels en normen
    Duidelijke gedragsregelshelpen om misverstanden en ongewenst gedrag te voorkomen. Schrijf op hoe leden, medewerkers en ouders met elkaar om moeten gaan. Zorg dat iedereen deze regels kent en bespreek ze regelmatig 
  • Vertrouwenspersoon
    Een vertrouwenspersoon is iemand bij wie leden terechtkunnen als ze zich niet veilig voelen of een probleem hebben. Dit kan iemand van de dansschool zijn, maar ook een externe persoon. Zorg dat de contactgegevens duidelijk zichtbaar zijn. Ook kleine dansscholen kunnen een vertrouwenspersoon aanstellen, intern of extern. Lees hier meer over het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
  • Welzijn
    Een veilige dansschool zorgt niet alleen voor een fijne sfeer, maar ook voor het fysieke en mentale welzijnvan de leden. Zorg dat dansdocenten signalen van overbelasting of eetproblemen herkennen en bied hulp waar nodig. Verwijs bij twijfel naar een specialist.  

Locatie

Als dansschoolhouder zorg je voor een veilige en open omgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Dit doe je door duidelijke regels op te stellen voor kleedruimtes, voldoende toezicht te regelen en je locatie zo in te richten dat sociale controle mogelijk is. Zo verklein je de kans op ongewenst gedrag en voelt iedereen zich vrij om te dansen. 

  • Kleedruimtes
    Een veilige kleedruimte voorkomt ongemakkelijke of onveilige situaties. Duidelijke regels en een doordachte inrichting helpen om iedereen zich prettig en gerespecteerd te laten voelen 
  • Toezicht en openheid
    Een goed doordachte ruimte kan risico’s verkleinen en bijdragen aan een open, respectvolle sfeer. Door aandacht te besteden aan aspecten zoals kleedkamers, toezicht en de algemene inrichting, wordt een omgeving gecreëerd waarin sociale controle mogelijk is en iedereen zich veilig voelt 

Communicatie 

Goede communicatie en transparantie over sociale veiligheid en de stappen die de dansschool neemt, zijn belangrijk omdat iedereen dan weet wat de regels en verwachtingen zijn. Het zorgt ervoor dat leden, ouders en medewerkers zich bewust zijn van hun rechten en plichten en begrijpen waar ze terechtkunnen met vragen of zorgen. Maak in de communicatie gebruik van uitingen die passen bij de cultuur van de dansschool en die aansluiten bij de doelgroep. 

  • Website en Social Media
    Publiceer gedragscodes, klachtenprocedures en contactinformatie van vertrouwenspersonen op de website en deel informatie via Social Media  
  • Leden en ouderbijeenkomsten
    Organiseer bijeenkomsten om leden en ouders te informeren over sociale veiligheid, gedragsregels en procedures bij grensoverschrijdend gedrag.  
  • Interne communicatie
    Stuur regelmatig nieuwsbrieven of memo’s voor medewerkers om hen op de hoogte te houden van actuele onderwerpen rond sociale veiligheid.  
  • Communicatie op locatie
    Hang posters op de met de belangrijkste regels, codes, verwijzingen naar ondersteuning en informatie over de vertrouwenspersoon in de dansschool.   

Aanvullende aanbevelingen 

Tot slot zijn er nog een aantal aanbevelingen die je als ondernemer binnen de dans kunt opvolgen die indirect bijdragen aan het vergroten van de sociale veiligheid binnen jouw onderneming.  

  • Brancheorganisatie
    Zorg dat je aangesloten bent bij een brancheorganisatie voor aanvullende ondersteuning en advies. Maar ook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en toegang te krijgen tot relevante scholingen en trainingen.   
  • RI&E
    Een
    RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) is wettelijk verplicht voor alle werkgevers, ook voor dansscholen. Hiermee breng je risico’s in kaart, zoals onveilige situaties of grensoverschrijdend gedrag, en werk je aan oplossingen. Dit helpt ongelukken en problemen te voorkomen, terwijl je vertrouwen creëert bij leden en medewerkers. Bovendien laat je zien dat je voldoet aan de wet en alles goed geregeld hebt.  
  • Sport RI&E 
  • Inclusiviteit en Diversiteit
    Een sociaal veilige omgeving houdt rekening met diversiteit in achtergronden, behoeften en identiteiten. Onze club is voor iedereen ondersteunt sportbonden en POS-leden met een trainingsprogramma om bewustwording te vergroten en duidelijke omgangsnormen te handhaven. 
  • Wil je een inclusieve dansschool? Raadpleeg de handreiking van NOC*NSF en de Alliantie Gelijkspelen voor praktische tips. Ook toegankelijkheid is cruciaal; MKB Toegankelijk biedt gratis ondersteuning om accommodaties te verbeteren. 
  • Een sterk anti-discriminatiebeleid is essentieel. Zorg voor een zero-tolerance beleid en bied trainingenover inclusieve communicatie, zodat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt. 

Meer weten over onze activiteiten?

Blijf op de hoogte van onze initiatieven door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Kennisbank

In de kennisbank zijn relevante tools, trainingen en bronnen te vinden die jou helpen om sociale veiligheid te waarborgen op je dansschool.