Alliantie Dans Veilig
Dans Veilig wordt gevormd door 15 (koepel)organisaties en dansinstellingen uit verschillende disciplines binnen de danssector. Deze brede samenwerking helpt ons om de sociale veiligheid binnen de gehele sector te bevorderen. De deelnemende organisaties vertegenwoordigen danssectoren, zoals het onderwijs, breedtesport, topsport, de cultuursector en de podiumkunsten.
Governance en organogram
De structuur en werkwijze van Dans Veilig zijn vastgelegd in het organogram en in de governance. Deze documenten geven samen een helder overzicht van de organisatiestructuur, verantwoordelijkheden en onderlinge samenwerking binnen Dans Veilig.
Het Alliantiebureau
Het Alliantiebureau is het uitvoerend orgaan van de Alliantie Dans Veilig en het team bestaat uit de volgende medewerkers:
- Nienke Eilander (Programmamanager)
- Clara Superfine (Projectmedewerker)
- Rianne Peterson (Projectmedewerker)
- Joyce Visser (Projectmedewerker)
- Rinske Dijkstra (Communicatiespecialist)
Samen nemen zij de dagelijkse coördinatie, communicatie en uitvoering van initiatieven en projecten op zich. Het bureau werkt nauw samen met de deelnemende organisaties en externe partijen om de doelstellingen van de Dans Veilig te realiseren.

Expertgroepen
De expertgroepen werken aan concrete opvolging aan de aanbevelingen uit het rapport Schaduwdansen. Elke expertgroep is samengesteld door leden van de alliantiepartners. De expertgroepen bestaan uit leden van de alliantiepartners, dansvertegenwoordigers en aangevuld met deskundigen en professionals, uit de danssector en daarbuiten. De expertgroepen zijn ingedeeld in de volgende thema’s: Arbeidsvoorwaarden, Keurmerk, Machtsverhoudingen, Meldpunten en Opvolging, Scholing en Certificering, Wedstrijdsport en Jurering, Zorg en Welzijn. Voor meer informatie over de expertgroepen:

Ethische- en opvolgingscommissie
De minister van OCW en de staatssecretaris van VWS hebben besloten om twee commissies in te stellen naar aanleiding van de aanbevelingen uit het onderzoek Schaduwdansen (mei 2023) over misstanden in de danssector. Het gaat om de Ethische Commissie Dansen en de Opvolgingscommissie Dansen.
Deze commissies zijn ingesteld via twee instellingsbesluiten:
Ethische Commissie
De ethische commissie adviseert Dans Veilig en de ministeries over ethiek en integriteit in het kader van de uitvoering van de aanbevelingen uit het onderzoek.
Ook voert de ethische commissie gesprekken met de beoogde leden van de Opvolgingscommissie en de beoogde leden van de expertgroepen en stuurgroep van de Alliantie Dans Veilig over het thema ethiek en integriteit. Na deze gesprekken zullen deze leden ook worden benoemd.
Voor de ethische commissie zijn de volgende leden benoemd:
Opvolgingscommissie
De Opvolgingscommissie Dansen informeert en adviseert de directeuren-generaal (dg’s) en de Alliantie Dans Veilig over de opvolging van de aanbevelingen uit het Schaduwdansen-rapport. De commissie bewaakt de voortgang en kwaliteit van de uitvoering.
Daarnaast monitort en de adviseert de commissie over de planvorming, de uitvoering en de implementatie met betrekking tot de aanbevelingen uit het rapport “Schaduwdansen”. Tevens monitoren en adviseren zij over open en transparante communicatie over de opvolging van de aanbevelingen en overige informatie. Adviezen en de werkwijze van de commissie worden gedeeld op de website van de Alliantie.
De leden van de Opvolgingscommissie Dansen zijn na een openbare referentie check en na positief advies van de Ethische commissie, benoemd door de minister van OCW.
Voor de Opvolgingscommissie zijn de volgende leden benoemd:
- Marc Merx, voorzitter
- Mirjam Decoz, lid
- Jorien Feenstra, lid
- Jeffrey Kuijs, lid
- Miriam Reijnen, lid
- Annemarie de Ruijter, lid
Kennispartners
We voeren gesprekken met verschillende kennispartners die bijdragen aan de sociale veiligheid in de danssector. Dit zijn zowel organisaties die specialistische ondersteuning bieden op het gebied van gezondheid en mentaal welzijn, als platformen die deze informatie delen, initiatieven organiseren of uitlichten. Deze organisaties dragen bij aan het vergroten van onze kennis en het ontwikkelen van praktische oplossingen voor de danssector:
Alie Kuiper, Alles oke Supportlijn, Arbopodium, ARQ IVP, Artful Leadership, Centrum Seksueel Geweld, Circuspunt, Cultuur+ Ondernemen, Centrum Veilige Sport Nederland, Dans Medisch Zorgnetwerk, Dansateliers, Dansdocent.nu, De Metselarij, Eetstoornissen Netwerk, First Eet Kit, Jeroen Bosch Ziekenhuis, K-eet, Kindertelefoon, Dutch Gymnastics- KNGU, Kunsten ’92, LKCA, MIND Hulplijn, Mores, Nederlandse Academie voor Eetstoornissen, Nederlandse Dans Dagen, NOC*NSF, Omscholing Dansers Nederland, PEARLE*, Platform ACCT, RCGOG, Safe in Dance International, Safe Space Club, Slachtofferhulp, SSVP, Stichting Kiem, Subtle Kraft Co, Traumanet, Verinorm, Wij zijn M.
Organisaties in de dans
We onderhouden contact met diverse dansorganisaties, van gezelschappen tot dansstudio’s. We voeren met zowel de directie als met de dansers waardevolle en open gesprekken over sociale veiligheid, de uitdagingen die zij op dit gebied tegenkomen en informeren hen over de beschikbare ondersteuning. Hieronder volgt een overzicht van de organisaties waarmee we in gesprek zijn:
Onderwijs
We hebben nauw contact met verschillende onderwijsinstellingen binnen de danssector: via onze partner met het MBO, via het HBO Netwerk Dans en met de voorzitter van het netwerk vooropleidingen. De gesprekken richten zich op het in kaart brengen van de stappen die binnen het onderwijs al zijn gezet, of deze bekend zijn bij de dansers, en waar aanvullende ondersteuning nodig is. Hieronder volgt een overzicht van de onderwijsinstellingen waarmee we in gesprek zijn:
Albeda Danscollege, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, ArtEZ, Ballet&Dansstudio Schiedam, Codarts, Fontys Academy of the Arts, HBO Dans Netwerk, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Lucia Marthas Institute of Performing Arts, MBO Scalda, RijnIJssel Creatieve Industrie, ROC – Creative College, ROC Amsterdam – Dans.
Samenwerkingspartners
We werken samen met de volgende creatieve bureaus die ons ondersteunen bij communicatie en projecten rondom sociale veiligheid: