Een jaar na het rapport ‘Schaduwdansen’

Veiligdans5028

Hoe gaat het nu met de danssector?

 

Amsterdam, 21 mei 2024 Deze week is het precies een jaar geleden dat het rapport ‘Schaduwdansen’ van Verinorm de misstanden in de danssector publiceerde. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat er in de Nederlandse danswereld een cultuur is ontstaan waar grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik plaatsvindt. Nu, een jaar later, is het tijd om te reflecteren op de impact van dit rapport en de stappen die zijn gezet om de danssector sociaal veiliger te maken.

Kunnen we al stellen dat de danssector een sociaal veilige sector is waar grensoverschrijdend gedrag geen plaats kent? Nee. Om die garantie te kunnen geven, is er een cultuurverandering nodig. Het samenbrengen van een versnipperd danslandschap binnen één alliantie is de eerste stap in die richting. Voor het eerst werken zoveel verschillende dansstijlen samen, wat uniek is in de geschiedenis van de sector. Demissionair minister Conny Helder prijst de moed van de dansers die zich hebben uitgesproken tegen grensoverschrijdend gedrag en onderstreept de noodzaak van eenheid om de danssector veiliger te maken: “Ik heb grote bewondering voor alle dansers die de stilte hebben doorbroken. Dat het danslandschap sterk versnipperd is – zowel qua organisatie als stijlen en cultuur – heeft het nóg moeilijker gemaakt om hulp te zoeken. Ik ben dan ook blij dat de danswereld zich nu verenigt om het anders te doen.”

 

Samenwerking binnen de alliantie

Vijftien (koepel)organisaties uit de breedte van de danssector hebben zich het afgelopen jaar aangesloten bij de Alliantie Dans Veilig. Binnen de structuur van de governance levert ieder van hen vanuit zijn of haar specifieke rol en organisatie een waardevolle bijdragen aan de doelstellingen van de alliantie. De partners van de alliantie hebben in gezamenlijkheid een campagne ontwikkeld waarmee zij naar alle dansers erkenning uitspreken en aangeven dat dit nooit had mogen gebeuren. Deze video, die ontwikkeld is voor en door dansers uit diverse stijlen binnen de danssector, heeft dankzij het veelvuldig delen door dansers en betrokken organisaties een enorm bereik opgeleverd. De positieve reacties benadrukken hoe belangrijk het delen van deze boodschap is geweest.

 

 

 

Désirée, voormalig Nederlands Kampioen Classic Showdance en één van de dansers die aan de video heeft deelgenomen, benadrukt: “De tijd dat we accepteren dat dit erbij hoort is voorbij. Samen staan we sterker en samen kunnen we onze prachtige sport sterker maken. Ik wil dat de danswereld veiliger wordt. Voor de toekomst, voor mijn kinderen en voor alle jonge dansers die in de toekomst nog gaan dansen. Daarvoor doe ik mee.”

 

 

 

 

Stappen naar een sociaal veilige sector

Er zijn expertgroepen opgezet om aan de slag te gaan met de verschillende thema’s binnen de aanbevelingen. Dansers uit de breedte van de sector vertegenwoordigen hierin het belangrijkste perspectief, namelijk dat van de danser. Met dansers en betrokken organisaties werkt de alliantie het aankomende jaar samen om binnen deze expertgroepen tot structurele oplossingen te komen ter opvolging van de aanbevelingen uit het rapport.

 

Naast deze initiatieven heeft de Alliantie Dans Veilig nog meer stappen ondernomen om de danssector sociaal veiliger te maken. We zijn er nog niet. We blijven ons daarom inzetten voor een positieve verandering. Ieder draagt vanuit zijn eigen achtergrond bij aan één gezamenlijk doel: een sociaal veilige danssector als norm.

 

 


 

Heb je te maken (gehad) met grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of misbruik? Of ben je getuige van iets dat niet door de beugel kan? Praat erover.

Voor advies, ondersteuning en vertrouwelijke gesprekken kun je contact opnemen met:

 

Stichting MORES
Onafhankelijke vertrouwenspersonen voor dansers en betrokkenen binnen de kunst, cultuur, en het dansvakonderwijs.
Telefoon: 06-12 16 33 26
Website: https://mores.online/

 

Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN)
Onafhankelijke vertrouwenspersonen voor iedereen binnen de danssport.
Telefoon: 0900 – 2025590

E-mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl

Website: https://centrumveiligesport.nl/

 

 

Volg onze sociale media, website of abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze ontwikkelingen en om deel te nemen aan onze missie voor een sociaal veilige danssector.