Vorige week vond de Conferentie van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP) plaats, een bijeenkomst die qua relevantie naadloos aansluit bij recente bevindingen van het NAP. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 43% van de Nederlanders seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Bij slechts de helft van de werkenden in Nederland zijn er afspraken over gewenst en ongewenst gedrag gemaakt. Hoog tijd om de voortgang van het actieprogramma te bespreken.
Dagvoorzitter Hasna El Maroudi ging hierover in gesprek met met Robbert Dijkgraaf demissionair minister van OCW, Hanneke van den Bout, plv DG Werk en Mariรซtte Hamer, onafhankelijk regeringscommissaris. Met Mariรซtte Hamer werd ook aandacht besteed aan de zojuist gelanceerde campagne โMet elkaar trekken we de grensโ. Een campagne waarin het in gesprek gaan over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer wordt gestimuleerd. Wat kan wel en wat vinden we ongewenste omgangsvormen? Cultuurverandering kan alleen plaatsvinden als we er zo breed mogelijk over in gesprek gaan met elkaar, aldus Hamer.
Het eerste plenaire gedeelte werd afgesloten met een panel met daarin Jens van Tricht, Fetzen de Groot, Lotte Jansen en Selini Roozen-Vlachos over wat er dan precies nodig is om tot die cultuurverandering te komen.
Tijdens de conferentie waren er maar liefst 16 interessante deelssessies waaraan de aanwezigen kondendeelnemen. Zo werd er in รฉรฉn van de deelsessies de film Suni vertoond, waarin je een dag uit het leven van een jonge actrice volgt. De film diende als introductie voor een open gesprek met producent Meike van Engelen, over alledaagse gebeurtenissen waar jongeren dagelijks mee te maken krijgen. Zelfs tijdens het schieten van de film. Hoewel deze gebeurtenissen vaak onopgemerkt blijven, zijn ze niet okรฉ en soms zelfs verre van acceptabel. De film bood een krachtig middel om bewustwording te creรซren en het gesprek over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op gang te brengen.
Tijdens de sessie “Veilig in de nacht: de club als veilige ruimte” bespraken panelleden hoe de nachtscene veiligheid waarborgt voor haar bezoekers, ondanks uitdagingen zoals drugs- en alcoholgebruik en onvermijdelijk fysiek contact op de dansvloer. Het nachtleven trekt een diversiteit aan publiek met verschillende achtergronden, identiteiten en culturen. Wanneer deze verschillen worden gerespecteerd is de nachtscene bij uitstek het voorbeeld van een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en waar acceptatie centraal staat.
In een interactieve panelgesprek over seksuele vorming binnen het onderwijs deelden vier sprekers vanuit verschillende posities binnen het onderwijs hun inzichten. De focus lag voornamelijk op het lesaanbod, waaronder het programma Lentekriebels, en het belang van het aanbieden van seksuele voorlichting op basisscholen.
Mandy Sleijpen, ervaringsdeskundige en directeur van Stichting Wij zijn M, maakte een diepe indruk op het publiek met haar kleinkunstnummers en haar persoonlijke verhaal. Samen met Pieter van Melsen, zedenrechercheur en schrijver van het boek ‘Sam en het niet zo leuke geheim’, werd besproken waarom het doorbreken van het taboe rondom seksueel misbruik zo cruciaal is voor een beter begrip van dit onderwerp binnen de samenleving en de cultuurverandering die daarvoor nodig is.
Benieuwd naar een visuele terugblik van de conferentie? Bekijk dan de denkschets.
(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag hoort nergens thuis. Ook niet in de danssector.
#dansveilig