Het verhaal van Cis

cis8

In een interviewreeks bieden we een kijkje achter de schermen van de danswereld, waar passie, ambities en uitdagingen samenkomen. Vandaag het verhaal van B-boy Cis Brans, breakdancer, coach, personal trainer en sportmasseur. Hij heeft zijn eigen breakdance crew en kan zich meten met de beste breakers ter wereld. Hij werd Europees kampioen en wereldkampioen bij de jeugd en zit in Team NL.

Door Lara Sala

 

 

 

“Breaking is freestyle. Luisteren naar de muziek,
expressie geven aan je gevoel en opgaan in het moment”

 

 

 

Cis weet nog heel goed hoe hij in de ban raakte van breakdance: “Mijn moeder heeft altijd gedanst en deed mee aan een Michael Jackson show waar ook Raymon Truijen en zijn crew optrad. Na de show kreeg mijn moeder een DVD mee en die heb ik helemaal grijs gedraaid. Wat ik daar zag aan intensiteit, de acrobatische tricks, de snelle dance moves, de expressie van de dansers en de muziek, maakte een diepe indruk op me. Mijn moeder bracht me vervolgens naar de dansschool van Raymon. Daar begon mijn breakdance journey.”

Cis gaat verder met zijn verhaal en licht toe: “Breaking is een kunstvorm die draait om creativiteit en het ontwikkelen van een unieke stijl. Maar het is ook een sport die kracht, lenigheid, coördinatie, balans en explosiviteit vraagt. Hierdoor vereist het zowel een fysieke als mentale training.”

Over wat dansen voor hem betekent, vertelt Cis: “Dans representeert wie iemand is. Het is een universele taal dat alles van je blootlegt; hoe je je voelt, waar je onzekerheid zit, of je goed in je vel zit. En in dat moment dat je danst, sta je alleen tegenover jezelf en die gevoelens om mee te dealen. En als dat lukt, dan heb je jezelf overwonnen. Dan komt er enorme vreugde en euforie. Dat is zo’n diepe, spirituele reis.”

 

[envira-gallery id=”3114″]

 

Hip-hop is ontstaan in de achterstandswijken van New York. In hoeverre deze straatcultuur, waarin een sterke hiërarchie heerst en je respect moet verdienen, nog steeds aanwezig is, deelt Cis: “Je ziet de stoere breakers, vaak in een rauw verstedelijkte omgeving.  Maar dat stoere imago is niet altijd wat het lijkt. Als buitenstaander kan ik me voorstellen dat je het niet helemaal helder ziet.”

“Peace, unity, love and having fun, daar gaat het om”

 Cis vervolgt zijn verhaal met een ervaring die hij onlangs in Vietnam heeft opgedaan: “’Mr. Wiggles’, één van de founders van breaking, vertelde dat breaking gaat over liefde als antwoord op armoede, uitzichtloosheid en het bendegeweld. Hip-hop bracht de straat bij elkaar. In plaats van met elkaar de vuist op te gaan of erger, ontstond breaking, waarbij battles werden gehouden, met daarin elementen verwerkt uit het basketbal, electric boogie, touwtje springen, acrobatiek etc.. Er was rivaliteit, maar het ging ook om delen, het is sociaal. Je reikt naar elkaar uit waar dat nodig is.”  Cis vat het samen als: “Peace, unity, love and having fun, daar gaat het om.”

Hij vervolgt: “Breaking vindt plaats in een zogenoemde ‘Cypher’. Dit is de plaats waar rivaliteit wordt ‘uitgevochten’ en conflicten worden opgelost. Maar dit heeft ook een vriendelijke kant. Door een cirkel te maken creëer je ruimte voor elkaar, je bent één met elkaar. De danser in het midden staat daar dus niet alleen. Hij wordt gezien door de mensen om hem heen. Er ontstaan daar diepe connecties en vriendschappen.”

 Cis vertelt dat hij zich altijd veilig heeft gevoeld. Hij werd goed begeleid door zijn ouders en trainer. Toch is hij zich bewust van de geruchten die rondgaan in de scene: “Het kan altijd beter, maar dit zal altijd zo zijn.”  Hij erkent dat er in breaking posities van macht zijn te verwerven. Mensen met een bepaalde status, kunnen zichzelf als ‘beter’ beschouwen dan anderen. “Dat is voelbaar. Maar uiteindelijk staan we allemaal in dezelfde ruimte en komen we elkaar toch weer tegen. Als jij iedereen behandelt vanuit een openheid en afwezigheid van hiërarchie, zul je merken dat anderen vanzelf in die houding meegaan.”

 Met de recente toekenning van breaking als olympische sport, rijst de vraag: zal er iets veranderen? “Het is een nieuwe fase. Breakdance blijft zich door ontwikkelen. Kijk naar wat de kids nu kunnen? Dat hielden wij vroeger voor onmogelijk! Ook zit er nu een fysiotherapeut, masseur en diëtist in het ondersteunende team. Dat komt de sport zeker ten goede. Er wordt onderzocht waarom bepaalde blessures in met name de rug en de knieën veel voor komen. Door mijn sportopleiding heb ik ook veel interesse gekregen in dit aspect.”

 


“Breaking heeft een wereldwijde community.
Iedereen zorgt voor elkaar en voelt die liefde.
Daar ben ik echt trots op”

 

 

Afsluitend belicht Cis wat volgens hem de essentie van breaking vormt: “Het is een visuele expressie van hip-hop die ontstaan is op de straat. Luisteren naar de muziek, expressie geven aan je gevoel en opgaan in het moment. Wat er dan kan gebeuren, dat is pure lol. Naast freestyle is het ook een sport.  Het delen van deze passie met anderen zorgt voor een wereldwijde community.” Dit benadrukt hij met het voorbeeld: “Als ik alleen op reis ga, dan ben ik nooit alleen. Dan word ik gebeld om ergens naar een huis met zwembad te gaan of ergens te eten. De community zorgt voor elkaar. Iedereen voelt die liefde. Daar ben ik echt trots op.”

 

[envira-gallery id=”3105″]