Preventie

Preventie betekent vooruitdenken over en actief werken aan een sociaal veilige dansomgeving. Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag begint met het creëren van een veilige en respectvolle omgeving. Op deze pagina vind je informatie en tips om dit te bereiken, zowel als organisatie in de danssector, als dansdocent en als danser.Door actief in te zetten op preventie draag je bij aan het welzijn van jezelf en alle betrokkenen in de danswereld.
IMG_0220

Organisaties

  • Dansscholen: Dans Veilig komt op korte termijn met een handreiking voor dansscholen. In deze handreiking voor dansscholen staan praktische stappen die jij als dansschool kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw dansschool sociaal veilig is. Hierbij is er aandacht voor je medewerkers, de locatie, je leden en communicatie. 

  • Wij adviseren organisaties om een (externe) vertrouwenspersoon aan te stellen. Op
    deze pagina vind je een overzicht van geaccrediteerde vertrouwenspersonen met kennis van (een deel van) de danssector. Organisaties kunnen zelf afspraken maken met een vertrouwenspersoon over de samenwerking; Dans Veilig speelt hierin geen bemiddelende rol.

  • NAPK heeft het beleidskader Veilig de vloer op uitgebracht om sociaal veiligheidsbeleid te ondersteunen. Het document helpt bij het creëren van een veilige werkvloer waarin kunstenaars grenzen kunnen verleggen zonder risico op machtsmisbruik.

  • Cultuurconnectie ondersteunt als brancheorganisatie haar leden met tools en andere handreikingen op het gebied van sociale veiligheid. 

  • CVSN (Centrum Veilige Sport Nederland) biedt maatwerkprogramma’s voor verenigingen en gemeenten om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en preventie te bevorderen. Ze bieden sessies over sociale veiligheid en vertrouwenswerk, zowel fysiek als online, met experts en samenwerking met de Academie voor Sportkader. 

  • NOC*NSF ondersteunt aangesloten sportorganisaties bij het waarborgen van een veilige sportomgeving door richtlijnen zoals gedragscodes, vertrouwenspersonen en de regeling Gratis VOG aan te bieden. 

Dansers en betrokkenen

  • In de handreiking voor dansers en ouders staan een aantal praktische punten waar je op kunt letten binnen jouw dansschool of bij het kiezen van een nieuwe dansschool.
  • Safe in Dance International (SiDI) helpt dansdocenten bij het creëren van een veilige en gezonde dansomgeving. Ze bieden certificeringen en trainingen die focussen op blessurepreventie, verantwoord lesgeven en fysieke en mentale veiligheid. Hiermee ondersteunt SiDI dansdocenten in het bevorderen van duurzame danspraktijken. 
  • Kiem heeft informatie beschikbaar over de vroeg signalen van eetstoornissen. Als ouder of betrokkenen kun je hier informatie vinden over het tijdig signaleren en bespreekbaar maken van een verstoorde verhouding met voeding zodat een eetstoornis mogelijk voorkomen kan worden.

Dansdocenten

  • Dansbelang biedt als beroepsorganisatie kennis over diverse thema’s voor dansdocenten. In de aankomende deeltijdcursus waarin je als dansdocent een verklaring van bekwaamheid kunt behalen wordt ook aandacht besteed aan sociale veiligheid. 
  • NADB biedt via haar Academy scholing en trainingen en opleidingen aan dansdocenten binnen de danssport. Op het gebied van sociale veiligheid sluiten zij aan bij de interventies vanuit NOC*NSF. 
  • Dansdocent.nu ondersteunt dansdocenten met kennis, inspiratie en hulpmiddelen. Op het gebied van sociale veiligheid biedt Dansdocent.nu advies en handvatten, waarmee dansdocenten een veilige omgeving kunnen creëren voor zichzelf en hun leerlingen.
  • Dutch Gymnastics-KNGU ondersteunt dansdocenten bij het waarborgen van sociale veiligheid binnen lessen en verenigingen. Ze bieden trainingen in pedagogisch verantwoord lesgeven en gedragscodes voor een veilige dansomgeving.  
  • Safe in Dance International (SiDI) helpt dansdocenten bij het creëren van een veilige en gezonde dansomgeving. Ze bieden certificeringen en trainingen die focussen op blessurepreventie, verantwoord lesgeven en fysieke en mentale veiligheid. Hiermee ondersteunt SiDI dansdocenten in het bevorderen van duurzame danspraktijken. 

Training en voorlichting

  • In de agenda vind je cursussen, programma’s en workshops over sociale veiligheid en verwante onderwerpen, aangeboden door partners en publieke organisaties. 
  • Bij scholingen vind je een overzicht van cursussen, scholingen en training die niet op een vast moment te volgen zijn maar die je altijd (online) kunt volgen of die je als organisatie in kunt kopen voor jouw achterban.  
  • De Academie voor Sportkader biedt trainingen en ondersteuning aan trainers, waaronder de module 4 inzichten over trainerschap. Deze training helpt dansdocenten om bewust pedagogisch te handelen, respectvolle relaties op te bouwen en een veilige lesomgeving te creëren. Hiermee krijgen trainers concrete tools om sociale veiligheid te bevorderen en dansers optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. 
IMG_9388

Kennisbank

Naast de informatie over preventie op deze pagina, bieden we ook via onze kennisbank uitgebreide informatie over dit thema. Hier vind je vanuit de verschillende delen van de danssector maar ook van daarbuiten handreikingen en informatie over het inzetten op preventie. 

IMG_8281-Enhanced-NR