Van leerling naar een veelzijdige rol binnen de danssector
Saskia vertelt hoe zij binnen de danssector werkzaam is geworden. “Ik was vroeger een slim kind, maar ik zat veel in mijn hoofd. Ik zag op mijn zestiende de Soldatenmis, een voorstelling van Het Nederlands Dans Theater met alleen maar mannen, iets wat mijn blik op klassiek ballet veranderde. Het verhaal ging over de oorlog en het deed mij beseffen dat ballet ook krachtig en stoer kon zijn. Het sprak mij aan en ik wilde het zelf ook proberen. Dat ging goed! Omdat zestien een relatief late leeftijd is om met ballet te beginnen, stelde mijn dansdocent voor dat ik zelf docent zou worden.” Saskia volgde de opleiding Docent Dans aan de Nel Roos Academie in Amsterdam, met als hoofdvakken klassiek ballet en jazzdans.
“Wanneer je ze ziet stralen en bewegen vol zelfvertrouwen,
maakt mij dat een tevreden docent”
Haar persoonlijke ervaring draagt Saskia nu over op haar leerlingen. “Dans heeft mij filosofisch in het hier en nu gebracht. Ik ben altijd creatief geweest, maar was ook een beetje verlegen. Dans heeft mij geleerd om mijn ruimte in te nemen. Daarom vind ik het werken met kinderen als dansdocent ook zo mooi. Kinderen hebben fantasie, zijn spontaan en creatief. Het plezier te vinden in op je eigen manier te bewegen, dat wil ik ze graag meegeven. Wanneer je ze dan ziet stralen en ziet bewegen vol zelfvertrouwen, maakt mij dat een tevreden docent.”
Saskia had jarenlang haar eigen dansschool, en werkt sinds 1994 als docent pedagogiek en psychologie bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarnaast schrijft ze veel over dans en combineert ze dit alles met o.a. het voorzitterschap van Dansbelang.
De rol van Dansbelang binnen de danssector
“Dansbelang biedt ondersteuning aan dansdocenten in alle stijlen en technieken binnen de danssector. We richten ons zowel op de individuele dansdocenten als de dansstudio’s. Het beroep van dansdocent kan eenzaam zijn en vraagt veel zelfstandigheid. Dansbelang helpt docenten bij het opbouwen van netwerken en bij het opstellen van officiële documenten als algemene voorwaarden, arbeidscontracten en draaiboeken voor voorstellingen. Ook hebben we meerdere malen per jaar trainingsdagen met inspirerende danslessen. Daarnaast fungeren we als juridische en financiële vraagbaak.”
Foto Alexander van der Linden
Sociale veiligheid
Sociale veiligheid heeft binnen Dansbelang de afgelopen jaren een steeds prominentere plek op de agenda gekregen, zo vertelt Saskia. “Waar het onderwerp eerder nog sporadisch ter sprake kwam, is het bewustzijn over het belang ervan enorm gegroeid. We hebben een kwaliteitsregister opgesteld voor dansdocenten en dansscholen die voldoen aan bepaalde normen. Je kunt uiteraard niks garanderen, maar hebt hiermee wel een aantal belangrijke dingen gecheckt. Docenten moeten om de drie jaar hun bijscholingen doorgeven om hun plek in het register te behouden. Daarnaast gaan we op bezoek bij onze aangesloten dansscholen, inspecteren we de faciliteiten, voeren we gesprekken met de leiding en controleren we zaken als BHV-cursussen.”
Saskia legt uit hoe Dansbelang voortdurend manieren onderzoekt om sociale veiligheid verder te integreren: “We hebben onze interne opleiding Verklaring van Bekwaamheid Dansdocent. Mensen die al een tijd danslessen geven maar nooit een officiële docentenopleiding hebben gevolgd, krijgen dan een aantal vakken om een certificaat te behalen. We willen het vak sociale veiligheid hier graag aan toevoegen en het ook openstellen voor andere dansdocenten. Dit vak moet docenten niet alleen leren omgaan met hun leerlingen, maar ook inzicht geven in hun emotionele weerbaarheid. Wat doe je met leerlingen waarvan je vermoedt dat er iets aan de hand is? En hoe voorkom je als docent dat je over grenzen heen gaat? Een eerste groep heeft al een workshop hierin gevolgd. We willen dit nu gaan verankeren zodat dit jaarlijks terugkomt.”
“Het is belangrijk het gesprek aan te gaan, de zwijgcultuur te doorbreken
en zo een positieve verandering in gang te zetten”
Toetreding tot de Alliantie Dans Veilig
Saskia legt uit waarom Dansbelang zich al bij de oprichting van de Alliantie Dans Veilig heeft aangesloten. “Sociale veiligheid is een superbelangrijk onderwerp dat decennialang te weinig aandacht heeft gekregen. Veel mensen in de danswereld – bijvoorbeeld bij het klassiek ballet – hebben op een harde, autoritaire manier les gehad. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel verbeteringen, maar staan docenten ook meer in de etalage; dat kan best kwetsbaar zijn. Het is belangrijk om het gesprek daarover aan te gaan, de zwijgcultuur te doorbreken en zo een positieve verandering in gang te zetten.”
Over de bijdrage van Dansbelang binnen de Alliantie licht Saskia toe: “Dankzij ons brede netwerk van dansdocenten, ons kwaliteitsregister en de opleiding Verklaring van Bekwaamheid, kunnen we een belangrijke rol spelen in bijvoorbeeld de ontwikkeling van een certificering. Daarnaast kunnen we door het aanbieden van workshops praktische ondersteuning bieden aan de sector.”
Saskia sluit af met haar wens voor de danssector: “Een vrije en veilige dansomgeving voor iedereen, waarin je je gerespecteerd voelt om volledig jezelf te kunnen zijn.”
Saskia Sap
Foto Nicolet Peters
Voor meer informatie over Dansbelang, ga naar: https://dansbelang.nl/