Het afgelopen weekend was Dans Veilig aanwezig bij de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Tijdens deze dagen waren wij aanwezig om te praten over thema’s als sociale veiligheid en het belang van dansmedische zorg. Hieronder een kort overzicht van onze activiteiten:
Het Dansdebat: “Status Quo”
Op vrijdag waren wij aanwezig bij het jaarlijkse Dansdebat, dat inging op de nieuwe subsidiebesluiten die de diversiteit van het danslandschap dreigen te beperken. Er werd gesproken over de groeiende kloof tussen grote en kleine gezelschappen, het gebrek aan doorstroming voor mid-career makers, en de vraag hoe het huidige systeem kan worden aangepast om meer duurzame carrières in de dans mogelijk te maken.
Kunstenbond Café
Samen met de Kunstenbond en Omscholing Dansers Nederland was de Alliantie Dans Veilig op zaterdag aanwezig in het Kunstenbond Café, waar we in gesprek gingen over sociale veiligheid en werkomstandigheden in de danssector. In een ontspannen setting konden dansers en andere geïnteresseerden hun ervaringen delen en vragen stellen. Een belangrijk thema was hoe de onzekere arbeidsomstandigheden, vooral voor ZZP’ers, vaak leiden tot kwetsbaarheid op de werkvloer. Kalin Marrow, winnares van de Zwaan, gaf waardevolle tips aan de nieuwe generatie professionele dansers over het versterken van hun positie in de sector.
Rondetafel Dansmedische Zorg in Nederland
In de middag schoven Rianne en Clara namens de Alliantie Dans Veilig aan bij de bijeenkomst van Dansmedische Zorg in Nederland, waarin ze de oprichting van de alliantie toelichtten. Ze bespraken de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen uit het rapport ‘Schaduwdansen’ en hoe de inspanningen bijdragen aan de noodzakelijke cultuurverandering binnen de danssector. Daarbij werden ook de tekortkomingen en behoeften in de sector besproken die naar voren kwamen in de gesprekken met dansers, wat leidde tot de identificatie van een nieuw thema binnen de aanbevelingen: Zorg en Welzijn.
Eveneens deelden andere sprekers hun belangrijke kennis en ervaringen. Iva Lešić, fysiotherapeut en choreograaf, sprak over het belang van bewustzijn bij jonge dansers over de risico’s op blessures en de manieren waarop ze veilig kunnen trainen. Orthopedisch chirurg Corné van Loon legde uit wat een danser onderscheid van topsporters en waarom hiervoor een andere medische benadering voor vereist is.
Tot slot nam Clara deel aan het panelgesprek, waar ze samen met expert Anandi van Loon Felter en Joost van Megen, initiatiefnemer van het Dans Medische Zorg Netwerk NL en European Dance Medicine Initiative (EDMI), de benodigde initiatieven voor een (sociaal) veilige danssector besprak. De experts deelden hun inzichten over hoe preventieve maatregelen de medische ondersteuning voor dansers kunnen verbeteren.
Gijs Hanegraaf en Wouter Vertogen, die de sessie modereerden, zorgden ervoor dat de gesprekken niet alleen inspirerend, maar ook gericht waren op concrete acties om de dansmedische zorg te verbeteren. Een belangrijke take-away: betrek verschillende stakeholders sectorbreed om de best mogelijke (medische) zorg te bieden en vergroot de zichtbaarheid van deze ondersteuning, zodat deze daadwerkelijk de dansers bereikt.