Even voorstellen: European Dance Medicine Initiative

Veiligdans4942_verkleind2

 

Wij stellen graag de aangesloten (koepel)organisaties of betrokken organisaties aan jullie voor waarmee de alliantie samenwerkt aan een sociaal veilige danssector. Dit keer spraken we met Joost van Megen en Tom Brandon, initiatiefnemers van het European Dance Medicine Initiative.

 

Hoe is het European Dance Medicine Initiative (EDMI) ontstaan?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om de initiatiefnemers beter te leren kennen. Tom Brandon was tot recent voorzitter Vereniging voor Sportgeneeskunde en opleider sportgeneeskunde in het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Nu is hij in die functies met pensioen en nog actief als sportarts en dansmedisch consulent. Joost van Megen is initiatiefnemer van het Dans Medisch Zorgnetwerk van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en heeft jarenlang gewerkt als gezondheidscoördinator bij ArtEZ. Tom vertelt hoe hun paden elkaar kruisten: “Ik ben tien jaar bondsarts geweest bij het turnen, de dans en ritmische sportgumnastiek. Binnen mijn werk als sportarts heb ik Joost leren kennen. Samen hebben we bij ArtEZ gewerkt, waar ik de begeleiding deed en Joost werkte als gezondheidscoördinator.”

 

Joost vult aan: “Ik heb in die tijd veel (inter)nationale kennis opgedaan over dansgeneeskunde. Het JBZ heeft mij toen benaderd om het Dans Medisch Zorgnetwerk Nederland op te richten. In die hoedanigheid kwam ik weer in contact met Tom. Samen organiseerden we een dans medisch symposium voor sportgeneeskunde. Dit werd zeer positief ontvangen. Om sportartsen beter te voorzien van kennis en begrip over dans als kunstvorm, zijn we begonnen met het opzetten van dansgeneeskunde als specialisatie binnen de sportgeneeskunde. Dit leidde uiteindelijk, samen met drie collega’s uit Engeland, tot de oprichting van het European Dance Medicine Initiative.”

 

“Sport is goud winnen, dansen komt uit je ziel.
Het maakt dat de insteek in de benadering naar dansers ook anders ligt”

 

Dansgeneeskunde

Volgens Tom is de specialisatie van dansgeneeskunde binnen de sportgeneeskunde essentieel voor de danssector. “Dans is niet voor iedereen een sport, geen wedstrijd van A tegen B. Dans is een kunst, het gaat om jezelf uiten. Dit vraagt dus ook om een andere benadering en begeleiding. De dans-specifieke kennis is nog te weinig aanwezig bij de gemiddelde sportarts.” Joost vult aan: “Het is heel belangrijk dat sportartsen die dansers begeleiden weten wat dansen inhoudt, wat het betekent, hoe het voelt. Sport is goud winnen, dansen komt uit je ziel. Het maakt dat de insteek in de benadering naar dansers ook anders ligt.”

 

“Naast het bijscholen van sportartsen, stelt EDMI ook expertise beschikbaar die choreografen en artistiek leiders
kunnen helpen om betere trainingsmethoden te ontwikkelen”

 

Leren van de sportgeneeskunde

Hoewel dansgeneeskunde een unieke benadering vereist, kan de danswereld veel leren van de sportgeneeskunde. Tom legt uit: “Conditietraining is bewezen essentieel voor het uithoudingsvermogen van sporters. Binnen de dans wordt dit nog vaak over het hoofd gezien. Uithoudingsvermogen is cruciaal voor het uitvoeren van een voorstelling. Train je dat niet, dan kan je halverwege je coördinatie kwijtraken en dan ontstaan er blessures. Naast het bijscholen van sportartsen, stelt EDMI dus ook expertise beschikbaar die choreografen en artistiek leiders kunnen helpen om betere trainingsmethoden te ontwikkelen.”

Joost voegt toe: “Periodisering binnen een rooster van een dansopleiding is een goed voorbeeld. Binnen de sport is dit heel normaal; je stemt je trainingsschema af op een belangrijk piekmoment zoals een toernooi of een wedstrijd. Binnen de dans bestond dit een hele lange tijd niet, terwijl het logisch is om je trainingen af te stemmen op belangrijke voorstellingen. Dit vraagt om een andere aanpak en dus ook een ander rooster.”

 

Toekomstplannen

De input vanuit de verschillende landen heeft het aanbod van EDMI versterkt, aldus Tom. “Hierdoor kunnen we het netwerk van dans medische begeleiders binnen Nederland nog beter scholen. De volgende stap is om begeleiding, workshops en trainingen te geven aan andere organisaties, gezelschappen en instanties.”

Het werk van Joost, Tom en de collega’s binnen EDMI draagt bij aan een sociaal veilige danssector waarin dansers zicht hebben op een duurzame carrière. Bekijk ook de website van Eurodancemed voor meer informatie: https://www.eurodancemed.com/

 

Joost van Megen           Tom Brandon