Even voorstellen: ARQ IVP

IMG_9415

Als danser wordt er veel van je gevraagd – fysiek én mentaal. Je ontwikkelt je vaak al op jonge leeftijd in een hechte en veeleisende omgeving waarin grenzen worden opgerekt en soms zelfs overschreden. Dat kan invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid, maar ook op je identiteitsvorming. In sommige gevallen hebben dansers daarbij traumatische ervaringen. Voor dansers die hiermee worstelen, is er nu passende zorg beschikbaar via ARQ IVP. We spraken met Liesbeth Renckens, klinisch psycholoog en manager hulpverlening bij ARQ IVP – een organisatie die mensen ondersteunt na ingrijpende, werkgerelateerde ervaringen. Wat kan AQR IVP betekenen voor dansers? En hoe werkt zo’n traject precies?

“De problemen waarmee dansers worstelen lijken op die in andere veeleisende beroepen, maar de context is uniek. Daarom is begeleiding door iemand die de dynamiek van de danswereld kent essentieel.”

Liesbeth Renckens werkt al jaren in de traumazorg en begeleidde mensen uit allerlei sectoren – van zorg tot politie, sport, rechtspraak en nu ook de danswereld. Ze kwam toevallig in het vak terecht, vertelt ze, maar voelde al snel hoezeer het werk haar raakte. “Iedereen kan iets ingrijpends meemaken. Juist omdat het zo herkenbaar is, voel ik me ermee verbonden,” zegt ze. Die betrokkenheid is haar kracht om dichtbij mensen te kunnen staan, zonder het probleem van iemand over te nemen. “Het gaat erom mensen te helpen zélf weer verder te kunnen. Het mooiste wat je kunt bereiken in mijn vak is jezelf overbodig maken.”

ARQ IVP begeleidt mensen die in hun werk worden blootgesteld aan stressvolle of ingrijpende situaties. Dat zijn vaak hulpverleners of mensen in de sport, maar ook dansers passen in die groep. “In de danswereld, maar ook in sport en andere veeleisende beroepen, gaat het vaak om gedrevenheid en competitie. Dit kan gezond zijn, maar het kan ook leiden tot uitputting als je jezelf voorbijgaat. Het is belangrijk om te weten wanneer je grenzen bereikt zijn. Bij ons komen regelmatig mensen die zich opgejaagd voelen, slecht slapen, of het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn,” legt Liesbeth uit. “Zonder dat ze precies kunnen zeggen waar het vandaan komt.” ARQ IVP helpt dan om te begrijpen wat er aan de hand is. Soms is er sprake van een duidelijk ingrijpende ervaring, maar het kan ook gaan om langdurige overbelasting, prestatiedruk of een onveilige werksfeer. “Je lijf en brein schakelen dan over op een soort overlevingsstand – vechten, vluchten of bevriezen. Dat voelt naar, maar het is eigenlijk een normale reactie op iets wat niet oké voelt. Wij geven mensen inzicht in wat er speelt, en begeleiden het proces van herstel.”

De samenwerking tussen Dans Veilig en ARQ IVP zorgt ervoor dat dansers die zich herkennen in deze klachten, nu terechtkunnen bij therapeuten die de danssector begrijpen. “De problemen waarmee dansers worstelen lijken sterk op wat we zien in andere veeleisende beroepen – denk aan prestatiedruk, loyaliteit, of grijze gebieden in wat wel en niet oké is,” zegt Liesbeth. “Maar de context is uniek. Daarom is het belangrijk dat je wordt begeleid door iemand die de dynamiek van de danswereld kent.”

ARQ IVP heeft een groot netwerk van ervaren therapeuten, verspreid over het hele land. Door de samenwerking is er nu een speciale route voor dansers, waarbij snel en laagdrempelig contact mogelijk is. “We willen dat het zoeken van hulp geen extra drempel opwerpt, maar juist een eerste stap is richting herstel. Daar hoort passende zorg bij en dus ook iemand tegenover je die weet hoe het er in een dansopleiding of gezelschap aan toe kan gaan. Inmiddels hebben we bijna 45 therapeuten, verspreid door het hele land, die deze dynamiek begrijpen en weten hoe ze dansers het beste kunnen ondersteunen.

Dansers beginnen vaak op jonge leeftijd. Tussen hun 16e en 22e levensjaar ontwikkelen ze zich verder als persoon en vormen ze hun identiteit. “Wie opgroeit binnen de ‘bubbel’ van de danswereld, ervaart dat die omgeving mede bepaalt wat normaal is, wat acceptabel is en waar je grenzen liggen. Dit kan invloed hebben op je eigen ontwikkeling,” legt Liesbeth uit. “Als je hierin vastloopt, kan therapie de ruimte geven om te ontdekken wie je bent buiten de dans en wat dat voor jou betekent – dat kan je niet alleen als danser, maar ook als persoon verder helpen.”

Liesbeth benadrukt het belang van zelfzorg en het erkennen van je eigen grenzen: “Mijn belangrijkste boodschap voor dansers die worstelen met hun mentale gezondheid is: zoek hulp wanneer je die nodig hebt. Het is essentieel om klachten te herkennen en te erkennen. Zelfzorg en steun van anderen zijn daarbij van groot belang. Als je vastloopt, is het fijn om te weten dat er hulp beschikbaar is. Het genezingsproces begint vaak met het erkennen dat je ergens mee worstelt.”

Het genezingsproces begint vaak met het erkennen dat je ergens mee worstelt”

Het behandeltraject bij ARQ IVP
Heb je te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag of andere ingrijpende, onveilige situaties in de danssector? ARQ IVP biedt je de ondersteuning die je nodig hebt. In de Routekaart ARQ IVP vind je alles wat je moet weten over het behandeltraject. Het document legt stap voor stap uit hoe het proces werkt, van de doorverwijzing en intake tot de verschillende behandelopties. Daarnaast helpt ARQ IVP je bij het vinden van de juiste therapeut die goed past bij jouw situatie en behoeften.

Goed om te weten: de kosten voor deze zorg worden in veel gevallen vergoed via de basisverzekering.