Henny Jurriëns Studio aangesloten als partner

 

Evan Schwarz, de artistiek directeur, en Neeltje Holland, de zakelijk directeur, geven leiding aan van Henny Jurriëns Studio (HJS). Dit internationaal geprezen trainings- en netwerkcentrum in Nederland is een van de weinige plekken waar dansers training, expertise en algehele ondersteuning onder één dak vinden. De studio speelt een belangrijke rol in de dansgemeenschap, door freelance dansprofessionals open trainingen aan te bieden. In het volgende interview laat Evan ons kennismaken met HJS en geeft hij inzicht in de filosofie van de studio over sociale veiligheid.

 

HJS en de HJS-community

“HJS is het toonaangevende trainingscentrum voor dansprofessionals in Europa. Wij ondersteunen de dansgemeenschap in training en expertise. Ons doel is om het voor de professionele dansgemeenschap mogelijk te maken om zowel te werken als te trainen. Dit doen we door het hele jaar door, tegen een gereduceerd tarief, danslessen aan te bieden in zowel ballet als contemporary. Daarnaast organiseren we workshops, masterclasses en organiseren we het grootste ‘Summer program’ waar meer dan 400 internationale dansers en artiesten aan meedoen.”

 

Dans werkt bevrijdend

Over de essentie van dans bij HJS zegt Evan: “Ik zie dans als vrijheid. Het gaat niet alleen om lichaamsbeweging; het mentale aspect is minstens zo belangrijk. Het geeft je vrijheid in zowel je lichaam als in je hoofd. Wanneer je ín het moment bent en alles kan loslaten, werkt dat rustgevend en bevrijdend. Als je een opdracht moet uitvoeren, kan dat een uitdaging worden. Het is key om dan dichtbij jezelf te blijven, te vertrouwen op je ervaring en weer de eenvoud en het plezier erin terug te vinden- daar vind je de passie als danser.”

 

Een veilige omgeving creëren

Dans is een kunstvorm die draait om emotie en fysieke aanraking, daarom is een veilige omgeving essentieel, benadrukt Evan: “In de dans gaat het om gevoel. Het is van groot belang dat je je op je gemak voelt en de juiste begeleiding krijgt. De professionals waarmee wij werken, treden op voor organisaties of in projecten waarbij ze specifieke scenes moeten uitvoeren, soms ook van een meer gevoelige aard. Als ze bij onze studio’s komen om hiervoor te trainen, dragen wij de verantwoordelijkheid om ze hierin goed te begeleiden, continu te checken hoe ze zich voelen en duidelijk te begrijpen waarvoor het dient. Dit geeft de dansers het inzicht in hoe ze met deze situaties om kunnen gaan, ook buiten onze muren. Dit vereist dat we zorgvuldig omgaan met deze gevoelige aspecten van het werk.”

“Alles draait om open communicatie en de vrijheid voelen om dingen te bespreken”

Evan onderstreept het belang van open communicatie bij het creëren van een veilige ruimte: ” Alles draait om open communicatie en de vrijheid voelen om dingen te bespreken. Of het nu met andere dansers, docenten, of onze receptioniste is, het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt om werk gerelateerde onderwerpen te bespreken met iedereen met wie je werkt of in je buurt bent. Als artistiek directeur wil ik niet gezien worden als een man in een ivoren toren. Daarom zul je me zoveel mogelijk op ‘de vloer’ aantreffen, waar ik open dialogen probeer aan te gaan. Dat creëert echt een veiligere ruimte.”

 

“Henny Jurriëns Studio biedt een overkoepelende ondersteuning en begeleiding aan dansers in verschillende fases van hun carrière.”

 

Door zich als nieuwe partner aan te sluiten bij de Alliantie Dans Veilig zet HJS een volgende stap in de richting van een sociaal veilige danssector. Evan legt uit hoe HJS hoopt een positieve impact te hebben op de bredere dansgemeenschap door deel uit te maken van de Alliantie. “We bieden een veilige haven, vooral voor jonge dansers die net van school komen. Vaak hebben deze dansers nog geen toegang tot veiligheidsmaatregelen die gelden in andere organisaties. Bij HJS ontstaat een unieke dynamiek waarin zowel de oudere als de jongere generaties van elkaar leren, hierdoor is een omgeving ontstaan waarin men samenwerkt. Op deze manier biedt de studio een soort overkoepelende ondersteuning en begeleiding aan dansers in verschillende stadia van hun carrière.”

.   

Evan Schwarz en Neeltje Holland