Een sociaal veilige werkomgeving is belangrijk, ook in de danswereld. Daarom werkt het kabinet aan een verplichte gedragscode ongewenst gedrag. Dit betekent dat dansgezelschappen, dansscholen en andere organisaties duidelijke afspraken moeten maken over professioneel gedrag. Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft het wetsvoorstel opengesteld voor internetconsultatie.
Niet alleen wat niet mag, maar ook hoe het wél moet
Opvallend is dat de regeling alleen over ongewenst gedrag gaat, terwijl deskundigen benadrukken dat het minstens zo belangrijk is om te benoemen wat gewenst gedrag is. De Raad voor Cultuur schreef in het rapport Over de grens (2022) dat een gedragscode niet alleen uit verboden moet bestaan, maar juist ook moet aangeven hoe mensen op een respectvolle en professionele manier met elkaar omgaan. “Wat draagt bij aan een veilige en prettige werkomgeving? Hoe kunnen we elkaar aanspreken op gedrag, zowel positief als negatief?”
Een gedragscode moet dus meer zijn dan een lijst met verboden. Het moet een leidraad zijn voor een gezonde en professionele werkcultuur.
Wat betekent dit voor de danssector?
In de danswereld werk je fysiek en intensief samen. De grenzen tussen professioneel en persoonlijk contact kunnen soms vaag zijn. Daarom is het extra belangrijk om heldere afspraken te maken over respect, communicatie en grenzen.
Wij bieden een handreiking voor het opstellen van een gedragscode. Ook zonder wettelijke verplichting is het verstandig om als dansgezelschap of dansschool duidelijke afspraken te maken. Dit draagt bij aan een veilige, inspirerende en respectvolle werkomgeving voor dansers, dansdocenten, choreografen en andere betrokkenen.