Even voorstellen: Dutch Dance Sports

989A6477

Wij stellen graag de aangesloten (koepel)organisaties aan jullie voor waarmee Dans Veilig samenwerkt aan een sociaal veilige danssector. Deze keer spraken we met Mariz, voorzitter van Dutch Dance Sports (DDS), over de rol van DDS in de Nederlandse danswedstrijden en hun inzet voor een veilige omgeving voor dansers, docenten en juryleden.

 

“Iedereen moet zich veilig voelen,
zowel op als buiten de dansvloer”
 

 

Van ballet tot bestuurswerk

De liefde voor dans begon vroeg bij Mariz. “Op mijn vierde begon ik met ballet en ik kwam er snel achter dat het helemaal mijn ding was,” vertelt ze. Wat begon als een kinderhobby groeide uit tot een levenslange toewijding aan dans. Met een brede achtergrond in stijldansen en een fitnessopleiding, vond ze uiteindelijk haar weg naar de wereld van danswedstrijden.

 

Toen Mariz gevraagd werd om te jureren bij een hiphopwedstrijd, zette dat haar carrière in een stroomversnelling. “Na het behalen van mijn internationale jurylicentie trad ik toe tot het bestuur van Dutch Dance Sports. Inmiddels onderhoud ik als voorzitter alle internationale contacten met IDO (International Dance Organization).”

 

De rol van DDS binnen de danssector

Dutch Dance Sports speelt een centrale rol in de Nederlandse danswereld. Mariz legt uit: “DDS biedt een platform waar dansers, docenten en juryleden zich professioneel kunnen ontwikkelen. We organiseren danswedstrijden op een eerlijke en professionele manier en zorgen voor een veilige en gestructureerde omgeving. Daarnaast werken we nauw samen met internationale dansorganisaties zoals de IDO om de kwaliteit van onze wedstrijden en het niveau van dansers naar een hoger plan te tillen.”

 

DDS richt zich niet alleen op het organiseren van wedstrijden, maar ondersteunt ook dansdocenten. “Het dansschoolhouderschap kan soms best eenzaam zijn,” zegt Mariz. “Daarom helpt DDS bij het opbouwen van netwerken en bieden we bijvoorbeeld ondersteuning bij het afsluiten van verzekeringen.”

 

Sociale veiligheid: een speerpunt voor DDS

Het waarborgen van sociale veiligheid binnen de danssector is een kernmissie van DDS. “Iedereen moet zich veilig voelen, zowel op als buiten de dansvloer,” benadrukt Mariz. Om dat te bereiken heeft DDS vertrouwenspersonen aangesteld. “Zo bieden we een laagdrempelig aanspreekpunt voor als er problemen ontstaan.”

 

DDS heeft daarnaast duidelijke richtlijnen opgesteld om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. “Juryleden mogen geen direct contact hebben met dansers, coaches of ouders. Dat voorkomt misverstanden en bewaakt de professionele afstand. Daarnaast mogen juryleden geen formations jureren waar ze zelf als choreograaf of trainer een aandeel in hebben gehad. Ook in de andere categorieën proberen we belangenverstrengeling zo goed als mogelijk te voorkomen.”

 

Communicatie over sociale veiligheid

DDS neemt sociale veiligheid regelmatig onder de loep, zowel met docenten als juryleden. “Het gedrag van juryleden richting dansers moet altijd professioneel blijven,” zegt Mariz. “Soms betekent dat je moeilijke beslissingen moet nemen over wie geschikt is om te jureren. Maar dat doen we om te garanderen dat onze wedstrijden voor iedereen een veilige plek blijven.”

 

“De Alliantie geeft ons een platform om ervaringen te delen en samen te werken aan verbeteringen.

Het erkennen van problemen is de eerste stap richting verandering.”

 

Samenwerking met Alliantie Dans Veilig

De keuze om aan te sluiten bij de Alliantie Dans Veilig was voor DDS vanzelfsprekend. “Sociale veiligheid moet sectorbreed worden aangepakt,” vindt Mariz. “De Alliantie geeft ons een platform om ervaringen te delen en samen te werken aan verbeteringen. Het erkennen van problemen is de eerste stap richting verandering.”

 

Door samen te werken binnen de Alliantie hoopt DDS meer bewustwording te creëren en als sector sterker te staan. “Onze focus ligt vooral op juryleden en coaches. We willen hen laten zien hoe belangrijk sociale veiligheid is. Als we ons als alliantie gezamenlijk uitspreken, kunnen we een grotere impact maken.”

 

Een blik op de toekomst

Mariz ziet een helder toekomstperspectief voor de danssector. “Het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zou een belangrijke stap zijn. Sommigen zien dit misschien als een teken van wantrouwen. Toch geloof ik dat het een standaard moet worden. Iedereen in de sector zou zo’n verklaring moeten kunnen overhandigen. Het zou ons allemaal helpen om een nog veiliger dansklimaat te creëren.”